Smartphone

 

Wat is een smartphone?
Een smartphone is een slimme telefoon. Het is een zakcomputer waarmee je ook kunt bellen.

Welke smartphones zijn er?

In principe valt elke telefoon waarmee u kunt internetten of bijvoorbeeld foto's maken en verzenden, onder de noemer 'smartphone'. De bekendste zijn de iPhone van Apple en telefoons met Android erop, van verschillende merken. De bekendste daarvan is Samsung. Daarnaast draait een kleine groep telefoons op Windows.

De iPhone

De iPhone  is een mobiele telefoon van Apple. Het is een zeer populaire telefoon.  U kunt ermee mailen, bellen, internetten, muziek beluisteren en foto's en video's maken en bekijken.

De iPhone: applicaties

Het beheren van de inhoud van de iPhone gaat via het programma iTunes . Daarmee kunt u bijvoorbeeld muziek en foto's van en naar uw telefoon verplaatsen. Ook kunt u allerlei radioprogramma's, audioboeken en nog veel meer downloaden. Soms gratis, soms tegen betaling. Daarvoor gebruikt u uw persoonlijke account dat verbonden is met de telefoon. 

Wie een iPhone heeft, kan nieuwe apps aanschaffen in de App Store. De App Store is een onderdeel van iTunes, maar ook te bezoeken vanaf de telefoon zelf. Apple besluit welk programma's er wel en niet in de App Store komen zodat de apps die op de telefoon terechtkomen veilig en virusvrij zijn.

Kosten iPhone

Smartphones worden zowel los verkocht als in combinatie met speciale abonnementen. Daar zit internetten vaak in opgenomen. In Nederland kunt u bij verschillende aanbieders terecht voor een iPhone in combinatie met een abonnement. Los zijn ze erg duur; met een abonnement erbij betaalt u minder voor het toestel. Hoe duurder uw abonnement, hoe goedkoper het toestel. Bedenk goed wat voor u de beste optie is, want een duur abonnement waar u weinig gebruik van maakt is aan het eind van de rit natuurlijk weer duurder. 

De meeste abonnementen werken met datalimieten . Dat betekent dat u via het netwerk van uw provider maar tot een bepaald maximum gratis mag internetten. Dat geldt alleen voor het signaal 'uit de lucht'. Als u thuis inlogt op uw draadloze wifi-signaal dan telt dat verbruik niet mee binnen uw abonnement. De providers hebben een soort tellertjes ontwikkeld waarmee u kunt bijhouden hoeveel internetverkeer (dataverkeer) u hebt via uw abonnement. Zo kunt u zelf in de gaten houden of u de limiet niet overschrijdt.

Telefoons met Android

Het besturingssysteem Android staat op smartphones van verschillende fabrikanten. Van telefoons met het besturingssysteem Android erop, is Samsung de populairste fabrikant. Het nieuwste model is de Samsung Galaxy S6. Telefoons met Android kunnen hetzelfde als bijvoorbeeld een iPhone. De gebruikerservaring is alleen anders en ze zijn in de aanschaf doorgaans goedkoper.

Samsung: grootste concurrent

De smartphones van Samsung zijn een stuk goedkoper dan de iPhone en worden beschouwd als de grootste concurrent. De Samsung Galaxy is een van de populairste modellen. De 'winkel' waarin u apps koopt voor Android-toestellen heet Google Play Store. Daarin zijn duizenden apps te downloaden, ook hier zowel gratis als tegen betaling.

Andere merken en systemen

Er zijn ook smartphones die niet werken met Android en ook geen iPhone zijn. Bijvoorbeeld de Windows Phone. En Blackberry heeft bijvoorbeeld ook een eigen systeem voor de telefoons. Van oudsher zijn Blackberry's voornamelijk gebruikt door zakenlui, dus in de consumentenmarkt spelen ze ook nu nog geen grote rol.

ve toepassingen, dan is het zeker de moeite waard om u erin te verdiepen. Het bedieningsgemak is sterk verbeterd en afhankelijk van het type en het abonnement zijn de kosten overzichtelijk.